Hasznos

Mire figyeljünk oda egy kölyök állat kiválasztásakor:

-Vásárlás előtt alaposan gondolja át, hogy az  ön családjához és életstílusához, milyen  fajtájú kutya illik, aminek nem kell több mozgás és ápolás, mint amennyit ön meg tud neki adni, aminek nem hullik jobban a szőre, mint amennyit ön még elvisel.
-Figyeljük az állat temperamentumát, ami már az alomban is látszik. Az aktívabbak fegyelmezése, tanítása sokkal több energiát fog igényelni.
-Érdeklődjünk a fajtához kötödő öröklődő megbetegedésekől

Mi a teendő ha hazahoztuk:

-Fontos a napi háromszori étkezés

-Sétálni ne vigyük addig az állatot, amíg az állatorvos által javasolt immunizálási programon nem esett át.
-Kérjünk állatorvosunktól külső és belső parazita ellenes kezelést

-Egy egészségügyi vizsgálat miatt keresse fel állatorvosát, hogy tisztázzák a további teendőket

-Célszerű fokozatosan átszokatni a tenyésztőtől kapott étrendről az általunk válaszottra 
Kedvenced életkora emberi évben


Amire jó odafigyelni cicák esetén:

Kölyök korban, ellenőrizni szükséges, hogy nincs-e vele született betegsége. 4 hónapos kortól amennyiben házi kedvencként kívánjuk tartani elvégezhető az ivartalanítás.

Ifjúkor (éves korig), kedvez a fertőző betegségeknek, ezért évente ismételni kell a védőoltásokat. Két éves kortól pedig a fogakra is nagyobb hangsúlyt kell helyezni, és ellenőriztetni kell. Ez egy igen aktív korszaka a cicának, így sérüléseket is elszenvedhet. Figyeljünk oda rájuk!

Felnőtt korban (3-6 éves korig) jelentkezhetnek az alábbi problémák: elhízás, fogbetegség, szívetegségek, viselkedés zavarok, ezért ajánlatos évente kivizsgálni kedvenceinket.

Középkor (7-10 éves korig) ebben az életkorban, a macskák szokásos betegségei: cukorbetegség, veseműködési zavar, magas vérnyomás, pajzsmirigy túlműködés, daganatos megbetegedések. A következő figyelendő: kedélyváltozás, elesettség, hányás hasmenés, szorulás, túlzott vízivás, fogyás, hallás-látás zavar. Bármelyik tünet jelentkezése esetén, keresse fel állatorvosát.

Öregkorban (11-14 éves korig)  a macskák már kevesebbet mosakodnak és ápolják küllemüket. Segítsünk nekik egy kicsit. A fogak egy része már hiányozhat , és gyakoriak az inybetegségek.

Időskor (15 éves kortól-) Büszke lehet a gazda arra, hogy a cicája megérte ezt a szép kort.